Nyhedsbrev
Allergi

Pollenkalender

Kilde: Astma-Allergi Danmark og Danmarks Meteorologiske Institut. Astma-Allergi Danmark ejer Pollenkalenderen. Ligeledes er al pollen- og sporedata ophavsretsligt beskyttet

Høfeber

Høfeber er en form for allergi, der opstår, hvis du er blevet overfølsom overfor for eksempel pelsdyr, træpollen, græspollen, skimmelsvampesporer eller husstøvmider. Det er vigtigt at du sørger for at være velbehandlet. Høfebersymptomer kan påvirke din livskvalitet - du kan have svært ved at sove, arbejde og i det hele taget koncentrere dig. Som nævnt findes der mange pollen der kan give allergi. Pollenkalenderen viser, hvornår forskelle pollen findes i luften. Først på året er der pollen fra hassel og el. Om foråret er der pollen fra elm og birk, og her kan især birk give kraftige høfebersymptomer. Om sommeren er det tid for græs- og bynkepollen.

Symptomer

Symptomer på høfeber ses især fra øjne og næse. Øjnene kan klø, hæve, løbe i vand og blive røde. Næsen kan blive stoppet, løbe med vandigt sekret og klø generende, og du kan nyse hyppigt. Derudover kan du for eksempel få hovedpine og være træt og meget utilpas. Hvis du har disse gener i bestemte tidpunkter af året, er årsagen typisk pollenallergi. Pollenallergi kan også komme til udtryk, når man spiser bestemte fødevarer. Dette kaldes for krydsallergi og skyldes af stofferne i fødevaren ligner dem, der findes i pollen. Symptomerne på dette er oftest kløe i munden og lettere hævelser på læberne, i munden, i gane eller i svælg. Det er vigtigt at vide præcis hvad du er allergisk overfor, så du kan undgå eller mindske kontakt til det, du ikke tåler.

Behandling

Der er flere forskellige typer af høfebermedicin, hvilket der er bedst afhænger af dine symptomer.

Tabletter og kapsler med antihistamin på løbende og kløende næse og har samtidig effekt på symptomer i øjnene og kløe i svælg.

Næsespray findes antihistamin og binyrebarkhormon. Begge midler virker på løbende næse, men det er kun sprayen med binyrebarkhormon, der også virker på tilstoppet næse. Binyrebarkhormonet virker dog først efter et par dage og skal derfor tages forbyggende.

Endelig findes øjendråber med antihistamin, som virker symptomer i øjnene.

Egenomsorg

Udendørs

 • Brug solbriller eller cykelbriller, så du undgår pollen i øjnene
 • Lad andre slå græsplænen, hvis du er allergisk over for græspollen
 • Undgå skove, hvis du har allergi overfor skimmelsvampesporer
 • Lad andre vende kompostbunken, hvis du har allergi overfor skimmelsvampesporer

Indendørs

 • Luft ud morgen og/eller aften, hvor der er færrest pollen i luften
 • Lad være med at hænge vasketøj til tørre udendørs i pollensæsonen
 • Skyl øjnene og næse med isotonisk saltvand, hvis du har været udsat for pollen
 • Vask eller skyld håret fri for pollen, inden du går i seng

I bilen

 • Hold døre, vinduer og soltag lukket
 • Indstil ventilationen på recirkulation
 • Installer eventuelt et pollenfilter i ventilationsanlægget

På ferien

 • Vær opmærksom på, at pollensæsonen begynder tidligere i Sydeuropa og senere i de nordiske lande

Generelt

 • Dine høfebersymptomer kan blive værre, hvis du udsættes for tobaksrøg os fra stearinlys, åben lid, forurening og parfume

Krydsallergi

Hvis du har allergi over for pollen, kan du opleve at få allergiske reaktioner, når du spiser fødevarer, der indeholder stoffer, der ligner dem i pollen. Det kan være frugter, grønsager, nødder og krydderier. Er du allergisk over for birkepollen, kan du for eksempel få en allergisk reaktion, når du spiser hasselnødder, kiwi eller selleri. Dette kaldes en krydsreaktion. De mest almindelige symptomer er kløe og let hævelse i mund, svælg og på læberne. Nogle kan mærke kløen helt ud i ørerne.

Dine oplysninger